Το Responsive Design πήρε την ονομασία του από την λέξη “Respond”. Σημαίνει ότι μια ιστοσελίδα προσαρμόζεται δυναμικά (responsive website) και «on the fly» (άμεσα) σε κάθε διάσταση και προσανατολισμό(orientation) οθόνης.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος πλοηγηθεί σε ένα responsive website , χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ένα smartphone , η ιστοσελίδα θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζεται ο χρήστης να κάνει μεγέθυνση ή να κάνει πλάγιο σκρολ για να διαβάσει με ευκολία το περιεχόμενο της.

Ένα responsive website μπορεί να λειτουργεί και σαν web application όταν ανοιχτεί από μια φορητή συσκευή όπως (iPhone, iPad, Android, Blackberry κ.α.). Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση της περιήγησης στο διαδίκτυο από smartphones.

Πλεονεκτήματα responsive website :

Διευκόλυνση του επισκέπτη της ιστοσελίδας:

Γιατί όποιος επισκέφτεται ένα responsive website δεν χρειάζεται να κάνει συνεχώς μεγέθυνση για να διαβάζει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας . Του προσφέρεται ένα πιο ευχάριστο, καλαίσθητο και γρήγορο περιβάλλον για να την εξερευνήσει.

Εύκολη ενημέρωση :

Σε αντίθεση με το να υπάρχει μία ιστοσελίδα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μία εφαρμογή ή μια άλλη έκδοση ιστοσελίδας για κινητές συσκευές, το responsive website διευκολύνει το διαχειριστή της με την έννοια ότι δεν χρειάζεται να ενημερώνει δύο ιστοσελίδες αλλά μόνο την κεντρική. Κατά συνέπεια αυτό τον γλυτώνει από πολύ χρόνο και έξοδα.

Αύξηση χρηστικότητας και χρόνου παραμονής στην ιστοσελίδα :

Όταν ένας χρήστης επισκεφτεί ένα responsive website από μια κινητή συσκευή, δεν θα παραμείνει πολύ ώρα στην ιστοσελίδα αν αυτή δεν τον διευκολύνει. Ενώ αν η ιστοσελίδα είναι Responsive οι πιθανότητες να περιηγηθεί σε όλες τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα είναι πολύ υψηλότερες.

Προσαρμοστικότητα:

Μία δυναμική ιστοσελίδα θα προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε ανάλυση.

Analytics:

Μπορούμε να έχουμε μια πλήρη αναφορά των επισκέψεων της ιστοσελίδας μας για διαφορετικού είδους συσκευές.

Η τεχνική του responsive πλέον αρχίζει και χρησιμοποιείται ευρέως. Είναι μια κυρίαρχη τάση στο χώρο της σχεδίασης και κατασκευής ιστοσελίδων και θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο.